چگونه کودک را برای مدرسه رفتن آماده کنیم؟
فکر کنید که فقط یک هفته تا ماه مهر و بازگشایی مدارس باقیمانده و دغدغه اصلی پدر و مادرهایی کـه فرزند محصل دارند، آماده کردن فرزندشان خانواده برای شروع سال تحصیلی جدیدشان اسـت.
برای این که بتوانید استرس و نگرانی برای شروع مدرسه ی فرزندان تان را کمتر کنید در ابتدا باید تغییرات روزمره اي را که بعد از شروع سال تحصیلی در زندگیتان رخ می دهد پیش ازآن زمان کم کم ایجاد کرده و خود و فرزندتان را به به این برنامه ها عادت دهید.
به عنوان مثال اولین کاری که می توانید انجام دهید این است که برنامه خوابتان را تغییر دهید و سعی کنید شب ها زود بخوابید و صبح ها زود بیدار شوید.
این کار هم بدن و ذهن فرزندتان را بـه این ساعت بیداری عادت میدهید و هم دیگر نگران این که صبح ها سخت بیدارشود نیستید. کار بعدی که می توانید انجام دهید این که برای شروع سال تحصیلی فرزندتان را آماده کنید و به خرید کوله و لوازم تحریر برای مدرسه بروید
متخصصین طبق تحقیقاتی که انجام داده اند در این رابطه می گویند کـه لازم نیست حتما بخواهید با کارهاي خود نگرانی فرزندتان رابه طور کامل از بین ببرید، بلکه باید سعی کنید با صحبتهاي خود وی را درک کرده و همراهش باشید. باید اعتراف کرد کـه وجود استرس در والدین می تواند مقدار نگرانی و اضطراب فرزندان رابه مراتب افزایش دهد، پس تا زمانی کـه خودتان آرامش نداشته باشید نمی توانید بـه فرزند خود نیز کمک کنید.
نگران شروع مدرسه فرزندتان نباشید
اگر کودک شـما دچار مشکلاتی یا اختلالات فکری نباشد ، باید به او آموزش دهید که یاد بگیرد کـه خودش با شرایط جدید و رفتن به مدرسه و برنامه ریزی کردن کنار بیاید و بتوناد نتهایی هم تا حدودی خودش شرایط را کنترل کند ،
البته شما هم در کنار فرزندتان مراقب او و اوضاع باشد و با انرژی های مثبتی که به او می هید بگویید که نگران چیزی نباش و همه چیز به خوبی و موفقیت پیش خواهد رفت و مبادا که نگران چیزی باشی.
بـه فرزند خود اعتماد به نفش و آرامش ببخشید و به او اجازه دهید که با قدرت و در حد توانش خودش را مثل یک قهرمان ببیند و بتواند با شرایط جدید خود را وفق دهد و مرحله تازه ای از زندگیش پر از اتفاتق و تجربه های جدید و خوب برای او باشد.
چطور بچهها را برای شروع مدرسه آماده کنیم؟
چند هفتهي آخر تابستان را سعی کنید مثل زمانی که قرار است به مدرسه برود انجام دهید .
روان شناس مدرسه، کلی ویلانکورت «Kelly Vaillancourt» پیشنهاد میدهد کـه «از کودک بخواهید تا بیدار شدن و لباس پوشیدن در زمانی ثابت در صبحِ هرروز را تمرین کند». سعی کنید زمانِ صبحانه، ناهار و میان وعدهها، تقریباً همان زمانهاي معمولِ غذا خوردنِ کودک، در اوقات سال تحصیلی باشد.
کودکتان را عادت بدهید که صبح ها زود از خواب بیدار شود و یا فعالیت هایی را بیرون از خانه درست کنید و صبح ها زود از خانه بیرون بروید . البته اینکار برای والدینی که شاغل هستند کمی دشوار اسـت.
کودکتان را مستقل کنید
وقتی کودکتان را به مدرسه می برید و درب کلاس مدرسه بسته میشود، دیگر کودتان باید مستقل باشد و برخی کارها را بتواند که خودش انجام دهد. قبل از شروع سال تحصیلی و رفتن به مدرسه در کورد مسولیت هایی که مدرسه فرزندتان باید انجام دهد او را آماده کنید.
به او آموزش دهید پیش از شروع مدارس، در مورد مسئولیتهایي کـه برای پذیرشِ انها بـه اندازهي کافی بزرگ شده اسـت، با او صحبت کنید و با اینکار وی را برای مستقل شدن آماده کنید. این مسئولیتها شاملِ مواردی مانند مرتب کردن وسایل مدرسه، نوشتن تکالیف و بـه خانه آوردن تکالیف مدرسه اسـت.
به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ترس از مدرسه یکی از اختلالهای روانی شایع در دوران مدرسه است که در کودکان دبستانی بیشتر دیده میشود. بسیاری از کودکان هنگام جدا شدن از والدین ناراحت میشوند بهخصوص در خانوادههایی که حمایت افراطی از کودک انجام میشود. حمایت افراطی این پیام را به کودک میدهد که محیط بیرون خطرناک است
از علت های ترس از مدرسه
کودک به جزییات همه قوانین و مقررات مدرسه واقف نیست و تهدید و ترساندن او میتواند مشکلآفرین باشد بنابراین هرگز به او نگویید؛ اگر غذا نخوری به معلمتان خواهم گفت.
ترس رفتن به مدرسه، استرس و ترس شدیدی برای کودکان مخصوصا در سال های اولیه رفتن به مدرسه می باشد هر چند که اگر کودک در مکان های دیگر دوری مادر را تحمل کند اما برای رفتن به مدرسه کمی سخت تر برایش میگذرد.
از علل ترس از مدرسه
اضطراب جدایی
معمولا مادران کودکانی که فرزندشان دچار اضطراب جدایی هستند شخصیتی افراطی، مضطرب، بیش از حد حمایت کننده، مردد، حساس و عاطفی دارند که اضطراب خود را با بیان افکار منفی و عمل خود به بچه ها منتقل می کنند.
یادگیری
ترس از مدرسه بیش از آن که علت شخصیتی، عاطفی داشته باشد ناشی از یادگیری است مادر یا پدری که در ارتباط با کودکان خود مفاهیم ویا نکته های منفی از مدرسه، تنبیه و توبیخ ها و تجارب ناخوشایند خود را از دوران تحصیل بیان می کنند و از آن ها می خواهند که مواظب رفتارهایشان باشند خواه ناخواه باعث ترس کودکشان از مدرسه می شوند.
وابستگی
اضطراب کودک گاهی به دلیل وابستگی به مادر محیط خانه،خانواده و یا هر تکیه گاه و پناهگاه دیگر است.معمولا مادران سعی در وابسته کردن کودک به خود دارند و به واکنش های عاطفی او نسبت به ترک پاسخ میدهند.برای پیشگیری از به وجود آمدن این مشکلات و یا برطرف کردن آن و نیز آماده کردن کودک برای پذیرش شرایط جدید و مانوس شدن او با محیط دبستان موارد زیر را مد نظر قرار دهید.
کاهش ترس کودکان از مدرسه رفتن
رفتار مناسب در خانه با کودک
چنین کودکانی به نظر دیگران در مورد خود حساس هستند، از سرزنش و مقایسه و تحقیر فرزندتان برای رفتارهایی که دارد پرهیز کنید. دوستداشتن او را مشروط به مدرسه رفتن نکنید و وقتی از مدرسه رفتن اجتناب میکند، پیامهای هیجانی مانند «من دیگر مادرت نیستم»، به او ندهید و مسئله را شخصی نکنید.
کودک نباید حس کند برای خوشحالی مادر باید به مدرسه برود. دلیل مدرسه رفتن را برای کودک میتوان یک قانون اجتماعی بیان کرد. روابط خانوادگی نیز باید اصلاح شود. لازم است که با همسرتان در مورد لزوم حضور کودک در مدرسه، همسو باشید.
تجربه جدید کودک به نام مدرسه رفتن
پیش از شروع سال تحصیلی کودک را به مدرسه ای که قرار است او را ثبت نام کنید ببرید و فضای بیرون و داخل مدرسه را به او نشان دهید، و اینکه حتما سعی کنید روزی که قرار است او را ثبت نام کنید کودکتان را با خودتان به مدرسه ببرید. فضای داخل کلاس ها را به او نشان دهید و مربی و ناظم مدرسه را به کودکتان معرفی کنید تا او کم کم آمادگی و آشنایی لازم را به دست بیاورد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آنا خبر، همه ما خاطرات روزهای اول مدرسهمان، به ویژه اولین سال مدرسهای شدنمان را به یاد داریم؛ اینکه چگونه صبح اول مهر از خواب بیدار شدیم، صبحانه خوردیم، لباسهای نو پوشیدیم و دست در دست بزرگترهایمان به مدرسه رفتیم.