در صورت نیاز در دسترس قرار دادن تبلت و گوشی موبایل برای سرگرم کردن و آرام کردن کودک میتواند خوب باشد، اما برخی تحقیقات نشان میدهد که تماشای زیاد صفحه نمایش میتواند برای رشد کودک شما مضر باشد.
این روزها همه در دستان خود گوشیهای هوشمند دارند و این وسیله به عنوان وسیلهای مدرن و ضروری در اختیار افراد قرار گرفته است و در واقع به جزئی جدایی ناپذیر از آنها و زندگی آنها تبدیل شدهاند.
گذراندن وقت بیش از اندازه استاندارد با گوشیهای هوشمند، میتواند مضرات بسیاری داشته باشد؛ اما این اختیار برای بزرگسالان وجود دارد تا زمان برای خودشان مشخص کنند و بعد از مدتی گوشی را کنار بگذارند و این در حالی است که کودک این اختیار را ندارد و هیچ درکی نیز از مضر بودن این وسایل ندارد.
در مطالعهای که در کانادا بر روی 894 کودک بین شش ماه تا دو سال انجام شده این نتیجه به دست آمده است که، 20٪ از کودکان شرکت کننده حداقل 28 دقیقه هر روز را به تماشای صفحه نمایش دستگاههای الکترونیکی میگذرانند.
در واقع این نتیجه به هیچ عنوان نتیجه خوبی به شمار نمیآید و به گفته پزشکان حاضر در این پژوهش، والدین باید روی استفاده از این دستگاهها برای کودکان خود محدودیت تعریف کنند.
با اینکه این روزها صحبتهای بسیاری در مورد داشتن برنامه و اعمال محدودیت برای کودکان در استفاده از این وسایل میشود، اما باز هم مشاهده میکنیم که قرار دادن این ابزارهای هوشمند در دست کودکان به امری طبیعی تبدیل شده است و کاملا رواج پیدا کرده است.
مزایای استفاده از گوشی و تبلت برای کودکان
امروزه استفاده از فناوری و ابزارهای آن به جزئی جدا ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده است. این موضوع در مورد کودکان نیز صدق میکند و در واقع آنها از زمانی که چشم باز میکنند تا فناوری روبهرو میشوند. برخی از مزایای استفاده از این ابزارها برای کودکان عبارتاند از:
- یادگیری: اگر به دنبال راههایی برای تسریع در روند یادگیری هستید، میتوانید سراغ برنامههایی در این ابزارها برای کودک خود بروید. آنها ممکن است این فرصت را داشته باشند که از طریق بازیهای کوچک و فیلمهای رنگارنگ، انواع مهارتها را در موضوعاتی مانند خواندن، ریاضیات، علوم و موسیقی بیاموزند.
- سرگرمی: کودک شما میتواند از دستگاه تلفن همراه برای بازی، تماشای فیلم، خواندن کتاب و موارد دیگر استفاده کند.
- استفاده از فناوری: غیرقابل انکار است که فناوری راهی برای موفقیت در آینده است. اجازه دادن به کودک نوپای خود برای استفاده زودهنگام از تبلت و گوشی میتواند به او کمک کند تا با فناوری آشنا شود و در آینده در استفاده از آن مشکلی نداشته باشد.
معایب استفاده از گوشی و تبلت برای کودکان
هشت سال اول زندگی از مهمترین سالها برای رشد مغز کودک است. در حالی که تبلتها و گوشیها برای کودکان برخی مزایا را به همراه دارند، اما معایب زیر را نیز میتواند برای کودک شما داشته باشند:
- تعامل اجتماعی کمتر: کودکانی که وقت زیادی را به خیره شدن به صفحه نمایش میگذرانند، تعاملاتی که به رشد مهارتهای اجتماعی و رفتاری آنها کمک کند را، از دست میدهند.
- خواب و فعالیت بدنی کمتر: زمان طولانی گذاشتن برای خیره شدن به صفحه نمایش تبلت و گوشی میتواند کودک را از فعالیتهای طبیعی بدن دور نگه دارد. کودکان، به ویژه افراد زیر 8 سال، برای رشد و پرورش خود و قوی و سالم ماندن به خواب و فعالیت فیزیکی نیاز دارند. گوشی و تبلت و اثر آنها روی خواب کودک بسیار زیاد است.
- تجربه کمتر در دنیای واقعی: در حالی که تبلتها و گوشیها سرگرم کننده هستند و هیجان دارند، اما در مقایسه با تجارب واقعی بسیار اثر کمرنگی دارند. کودکان باید جهانی را که در آن زندگی میکنند لمس کنند، بو کنند، بشنوند و بچشند.
قوانین استفاده از موبایل و تبلت برای کودکان
بیشتر روانشناسان کودک به والدین پیشنهاد میدهند که به جای اینکه کودکشان زمان خود را برای تماشا کردن به صفحه نمایش گوشیها و تبلت بگذارد، باید با شما صحبت کند و این شما هستید که باید این امکان را فراهم کنید.
وقتی مغز کودک در حال رشد است، برای او مهم است که با افراد دیگر و با والدین خود ارتباط برقرار کند و در این دوران است هوش هیجانی او شکل میگیرد. خیره شدن به صفحه نمایش گوشی یا تبلت، برقراری ارتباط با دیگران از طریق اجزای صورت مانند چهره و قسمتهای گفتاری مانند دهان و زبان را مختل میکند.
تماشای بیش از حد به گوشی و اختصاص دادن زمان بسیار برای این ابزارها نه تنها باعث میشود که کودک اتفاقات اطراف خود را از دست بدهد، بلکه میتواند باعث شود که در طولانی مدت کودکان به اختلالات رفتاری مبتلا شوند.
کودکانی که بیش از حد در معرض نمایش قرار دارند میتوانند افسرده، مضطرب و بیش از حد عصبی شوند. ما نیاز به مطالعات بیشتری در مورد اثرات طولانی مدت زیاد تماشای صفحه نمایش در افراد مختلف مانند بزرگسالان، کودکان و افراد مسن داریم. اما استفاده از تلفنهای هوشمند در کودکان واقعاً باید کنترل شود، زیرا (با افزایش سن) کودک شما به اطلاعات نامناسب دسترسی پیدا میکند و حتی ممکن است تحت اذیت و آزار توسط دیگران قرار بگیرد.
در ادامه هفت قانون را برای شما مطرح میکنیم که برای حفظ ایمنی کودکتان خوب است رعایت کنید:
- دستگاهها باید متعلق به والدین باشد و نه بچهها.
- ایمنی اینترنت برای کودکان چک شود.
- والدین در صورت لزوم محدودیتهایی را در دستگاهها تعیین کنند.
- هر دانلود و آپلودی باید از طریق والدین تأیید شود.
- برای دانلود اپلیکیشنهای باید محدودیت تعریف شود.
- به عنوان والدین الگویی خوب برای کودکان در استفاده از این وسایل باشیم.
از چه سنی برای کودکان موبایل بگیریم؟
بسیاری از مدارس امروزی به دانش آموزان اجازه میدهند از اوایل سنین 4 و 5 سالگی از این ابزارها برای یادگیری استفاده کنند، در حالی که برخی از والدین حتی زودتر از موعد این وسایل را در دسترس کودک خود قرار میدهند. اگرچه هیچ قانون سخت و سریعی در این باره وجود ندارد، اما توصیه میشود حداقل تا 2 سالگی برای در اختیار قرار دادن گوشی و تبلت صبر کنید.
تعیین قانون و حد و مرز نیز در این دوران جزء واجبات به شمار میآید. اگر قصد دارید تا دسترسی به این وسایل را برای کودک خود امکان پذیر کنید، حتما باید در مورد استفاده از آن برای او محدودیت تعیین کنید تا نتواند از تمام امکانات این ابزار استفاده کند. حتی میتوانید برای او ساعت مشخص تعیین کنید. به عنوان مثال، میتوانید مشخص کنید که هر روز یک ساعت زمان برای استفاده از گوشی هوشمند و تبلت برای او وجود دارد و ساعت دیگر روز خود را باید به ورزش و سرگرمیهای دیگر و یادگیری سپری کند. ساعات دور بودن از این دستگاهها به کودک شما این امکان را میدهد تا تخیلات، مهارتهای اجتماعی و سایر تواناییهای مهمی را که برای موفقیت لازم دارد، را در خود تقویت کند.
آیا تبلت برای چشم کودکان ضرر دارد؟
بسیاری از برنامهها هم در تبلت و هم در گوشیهای هوشمندی اندرویدی و IOS برای بچهها ساخته شدهاند و میتوانند به عنوان برنامههای آموزشی در نظر گرفته شوند. مثال خوب برای اینگونه برنامهها میتواند برنامههای آموزش زبان انگلیسی باشند. به همین خاطر، ممکن است کودک شما طولانی مدت از این برنامهها استفاده کند. نور آبی تبلتها و تلفنهای هوشمند میتواند در درازمدت بر روی بینایی ما تأثیر بگذارد، به همین خاطر باید برای این موضوع راه حلی پیدا کنید.
یکی از تأثیرات کوتاه مدت تماشای صفحههای دیجیتال، ناراحتی چشم است. پس از مدتها بازی یا تماشای فیلم، احساس غیر عادی بودن دید را در چشمهای خود حس خواهید کرد. ممکن است احساس کنید چیزی در چشم شما رفته است و یا احساس خارش در چشم خود داشته باشید.
کوچکترها ممکن است نتوانند احساسشان را برای شما توضیح دهند. آنها با تاری دید مواجه میشوند که با مالش دادن چشم سعی در رفع آن دارند. درست قبل از بهتر شدن چشمها، آنها دوباره چشمهای خود را به سمت صفحه نمایش میبرند و دوباره به بازی کردن و تماشای فیلم خود ادامه میدهند. این چرخه تا جایی ادامه مییابد که کودک شما با چالشهای جدی بینایی مواجه میشود. بنابراین، خطر مشکلات بینایی برای کودک شما وجود دارد.
میزان استفاده کودک از تبلت و موبایل
خستگی چشم به دلیل تماشای طولانی مدت صفحه نمایش به وجود میآید. از آنجایی که تبلت حتی نزدیکتر از صفحه لپتاپ یا کامپیوتر به چشم نگه داشته میشود، میتواند بیشتر به چشم آسیب برساند. قانون 20-20-20 یا هر 20 دقیقه استراحت 20 ثانیه مشاهده اجسام در 20 فوتی (6 متر) میتواند بهترین قانون در استفاده درست از تلفنهای هوشمند و تبلت باشد. حتی شما میتوانید برای کودک خود محدودیت در روز قرار دهید و این محدودیت را به استفاده کوتاه در زمانهای مختلف تقسیم کنید.
بهترین زمان خرید گوشی برای بچهها
طبق گفتههای مرکز PewResearch، بهترین زمان خرید گوشی برای بچه ها میانگین سنی بین 12 تا 13 سال میتواند باشد؛ اما اینکه چه موقع میتوانید تلفن همراه برای کودک خود تهیه کنید، یک تصمیم شخصی است و بر اساس بلوغ و نیاز میتواند در هر بچه متفاوت باشد. اما قبل از اینکه این تصمیم را بگیرید، درباره مزایای و معایب آن بیشتر تحقیق کنید و همچنین شناخت خوبی از کودک خود و علایق او پیدا کنید.