آیا تا به حال شده که به پایان روز برسید و خسته باشید و توانایی انجام کاری غیر از استراحت را نداشته باشید؟ مطمئنا این اتفاق برای بسیاری از افراد مانند مادرها و پدرهای شاغل پیش آمده، اما ممکن است این افراد وقتی از سر کار میآیند و لباس خود را عوض میکنند چنین جملهای را بشوند: “مامان! بابا! بیا با من بازی کن!” اگرچه در این حال بازی با بچهها ممکن است بدترین انتخاب باشد و پاسخ شما منفی خواهد بود، اما احتمالاً پس از خواندن این مطلب دوباره به «نه» گفتن فکر خواهید کرد.
فواید بازی کردن برای کودکان به خودی خود بسیار زیاد است، اما بازی والدین با کودکان فواید متعددی از جمله سلامت جسمی، روانی و اجتماعی برای آنها دارد. در این مقاله قصد داریم تا مزایای بازی والدین با کودکان را نام ببریم.
بازی والدین با کودکان باعث تقویت انواع مهارتها در آنها میشود
بازی با کودک چه چیزی را در او تقویت میکند؟ پاسخ این سوال دو کلمه است: مجموعه مهارتها. منظور از مجموعه مهارتها چیست؟ بیایید به این مجموعه مهارتها به عنوان جعبه ابزار نگاه کنیم. در ابتدا، هنگامی که کودکان به دنیا میآیند، جعبه ابزار آنها از ابزارهای متعدد پر نیست. والدین هستند که به کودکان کمک میکنند تا این جعبه ابزار را پر کنند.
همانطور که نوزادان رشد میکنند، جعبه ابزار آنها از مهارتهای مختلف پر میشود. بسیاری از مادران در زمانی که کودک درون رحم آنها است، با کودک ارتباط برقرار میکنند. اما بسیاری از والدین نیز صبر میکنند تا کودک به دنیا بیاید و ارتباطگیری با او را شروع کنند.
بزرگسالان میتوانند به کودکان کمک کنند تا مجموعه مهارتهای خود را توسعه دهند که این مهارتها هستند که مدیریت زندگی اجتماعی را برای آنها آسانتر میکنند.
بازی با کودک یکی از راههای کمک به توسعه مهارتهای اجتماعی در کودکان و خودکنترلی است. بازی وانمودی والد-کودک و بازیهای فیزیکی تأثیر مثبتی بر ثبات فکری، مهارتهای حرکتی، مهارت حل مسئله در کودکان، رهبری همسالان و رشد شناختی کودک دارند. بازی تعاملی همچنین میتواند به کودک کمک کند تا یاد بگیرد چگونه احساسات خود را بهتر بروز دهد و مدیریت کند. در نهایت، فراهم کردن فضایی برای بازی با کودکان، باعث میشود که کودکان از استرس دور شوند.
مزایای ویژه بازی والدین با کودک در مقابل بازی با خواهر و برادر
اینجا ممکن است از خود بپرسید که، آیا بازی کردن فرزندان کوچک با فرزندان بزرگ همین تاثیر را دارد؟ آیا مزایای بازی کودکان با هم به اندازه مزایای بازی والدین با فرزندان است؟ پاسخ آن منفی است. چیزی در مورد بازی کردن والدین با فرزندشان وجود دارد که این حس در بازی خواهر با بردار وجود ندارد. نشان داده شده است که بازی والدین با کودکان بیشتر از بازی با خواهر و برادر به توانایی کودک در ساختار دادن به تعاملات اجتماعی اولیه کمک میکند.
علاوه بر این، والدین توانایی ارائه بازیهای متنوعی دارند و در این کار بهتر از خواهران و برادران کوچک هستند. علاوه بر این، بزرگسالان بیشتر از هر کودک دیگری در مورد جهان میدانند و اغلب میتوانند از تخیل خود به خوبی استفاده کنند، که سایر کودکان نمیتوانند.
یک واقعیت جالب دیگر این است که نوزادان و کودکان معمولاً هنگام بازی با والدین از رفتارهایی استفاده میکنند که نیاز به شریک زندگی دارند، اما در هنگام بازی با خواهر و برادرشان کمتر این کار را انجام میدهند. منطقی است، اینطور نیست؟ دلیل آن نیز فقط این است که آنها میخواهند با والدین خود بیشتر ارتباط برقرار کنند. بازی با دیگر کودکان ممکن است امری سرگرم کننده باشد، اما هیچ چیز به اندازه لذت و رضایت از بازی کردن با والدین نیست. همچنین بچههای بزرگتر معمولا کمتر میتوانند با بچههای کوچکتر از خود ارتباط برقرار کنند، در حالی که والدین معمولاً بیشترین توجه را به تمام بچههای خود خواهند داشت. به صورت کلی، بازی والدین با کودکان باعث رشد مهارتها در کودکان میشود و پس از آن، بازی فرزندان بزرگتر با فرزندان کوچکتر این مهارتها را در آنها به ثبات میرساند.
تفاوت بازی با مادر و بازی با پدر
آیا تفاوتی میان بازی کودک با مادر و بازی او یا پدر وجود دارد؟ البته که وجود دارد. پدران بیشتر در بازیهای فیزیکی با کودک شرکت میکنند، در حالی که مادران و کودکان بیشتر در بازیهای آموزنده و کلامی شرکت میکنند. هر دو شکل از بازی برای کودکان مهم هستند. هیچ پدر و مادری دوست ندارد که فرزندش در فعالیتهای فیزیکی ماهر باشد، اما توانایی صحبت کردن و ارائه مهارتهای خود را نداشته باشد. به همین خاطر، همینطور که فرزندتان رشد میکند باید هر دو نوع بازی را متناسب با سناش با او بازی کنید. خرید اسباب بازی را نیز متناسب با سن او انجام دهید تا کودک بتواند به خوبی با این بازیها ارتباط برقرار کند.
مزایای سلامتی برای والدین
همانطور که مزایای بازی والدین با کودکان زیاد است، والدین نیز از بازی کردن با فرزند خود سود میبرند. هورمون اکسی توسین نقش عمدهای در پیوند والد و نوزاد و سایر رفتارهای اجتماعی و عاطفی میان آنها ایفا میکند. هنگامی که مادران درگیر بازی محبت آمیز با نوزاد خود و زمانی که پدران درگیر بازیهای فیزیکی و هیجان انگیز با فرزند خود میشوند، سطح اکسی توسین افزایش مییابد. علاوه بر این، وقتی والدین با کودکان بازی میکنند، اکسی توسین در آنها ترشح میشود و این میتواند به آنها کمک کند تا به آرامش ذهنی برسند و از صدها قرص آرامبخش اثربخشی بیشتری برای آنها دارد!
چگونه با کودک بازی کنیم؟
بازی با کودک شامل مشاهده فعالیت او، گوش دادن به او، حمایت از او، صحبت کردن با او و درک او میشود. در زمان بازی کردن با کودک خود حتما با او تعامل داشته باشید، اما سعی کنید که خیلی در کارهای او مداخله نکنید. به جای این کار، میتوانید به او این امکان را بدهید تا محیط اطراف خود را کشف کند و احساسات خود را بروز دهد. بگذارید آنها شما را جذب کنند. این کار به کودک کمک میکند در تعاملات بعدی خود نیز همین کار را انجام دهد. این کار باعث میشود که تعامل میان شما و کودکتان راحتتر صورت بپذیرد. ثابت شده که این کار باعث میشود که کودکتان در بازی با همسالان خود نیز بهتر عمل کند. فراموش نکنید: لبخند بزنید، بخندید و آنها را وادار به خندیدن کنید. هر دوی شما میتوانید از این ساعتی که با هم میگذرانید، نهایت لذت را ببرید.
چه پدر و مادر باشید و چه نباشید، بازی با کودکان به آنها کمک میکند تا مهارتهایی را که برای زندگی اجتماعی نیاز دارند، توسعه دهند و این کار، برای شما نیز سرگرم کننده خواهد بود!
بیشتر بخوانید: راههایی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان