بازی یکی از مهمترین جنبههای زندگی کودکان است. چرا؟ زیرا کودکان با انواع مدلهای بازی و خرید اسباب بازی برای آنها میتوانند خلاقیت را در خود تقویت کنند و همچنین میتوانند در تعاملات اجتماعی نیز بهتر عمل کنند.
بازی باعث رشد جسمی کودکان میشود و در مورد مهارتهای عاطفی نیز بسیار پیشرفت میکنند. همچنین، میآموزند که چگونه با دنیا در تعامل باشند و آن را درک کنند. به طور خلاصه، بازی در رشد کودک شما بسیار مهم است.
طبق مطالعهای در سال 2012، بازی استرس را در کودکان کاهش میدهد. به این معنا که یادگیری که در بازی کردن نهفته است باعث میشود که کودکان از استرس دور شوند.
اما مزایای بازی چیست و کودکان واقعاً به چه نوع بازی، اسباب بازی و فعالیتهایی نیاز دارند؟ در این مقاله ما را همراهی کنید تا درباره فواید بازی کردن برای کودکان بیشتر بدانید و همچنین بدانید زمانی که سراغ خرید اسباب بازی دخترانه برای دختر خود میروید، چه مزایایی را برای او فراهم میکنید.
فواید بازی کردن برای کودکان
در حالی که شمردن فواید بازی برای کودکان تا ابد طول خواهد کشید و این مزایا بی پایان است، اما به صورت کلی بازی به کودکان از نظر شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی کمک کننده است و میتوان این نتیجه را گرفت که بُعد سرگرم کننده بودن و صرفا وسیلهای برای بازی بودن انواع اسباب بازیها، تنها بخش کوچکی از تعریف بازی را تشکیل میدهد.
به گفته یکی از روان درمانگرهای امریکایی: بازی برای کودکان و نوزادان بسیار مهم است، چرا که پایه و اساس یادگیری، کاوش، حل مسئله، و درک درست داشتن از جهان است و به کودکان کمک میکند که به نقش واقعی خود در دنیای اطراف خود برسند.
اما کودکان چگونه از طریق بازی مفاهیم را یاد میگیرند؟ خب، این ساده است. بازی به کودکان این امکان را میدهد تا از آنچه را که میبینند تقلید کنند و آنها را به عنوان یک اصل در زندگی خود انجام دهند و تمرین کنند. در واقع بازی زمینهای برای خلاقیت و آزمایش به آنها میدهد و به آنها کمک میکند یاد بگیرند که چگونه با دیگران تعامل داشته باشند و ارتباط برقرار کنند. البته بازی باعث پیدا کردن استعداد در کودکان نیز میشود و شما میتوانید در همان زمان که کودک شما مشغول بازی است، پی به استعدد او ببرید و آن را به سمت پیشرفت هدایت کنید.
فواید شناختی
بازی باعث رشد کودک و مهارتهای او مانند تفکر انتقادی میشود. این مزیت بازی باعث میشود که حافظه کودک تقویت شودو همچنین، به کودکان کمک میکند تا علت و معلول را درک کنند و در کشف جهان و نقش آنها در آن، کمک میکند.
کودکان خردسال از طریق بازی میآموزند که چگونه همه چیز باید به صورت درست در کنار هم قرار بگیرد. این کار باعث میشود که ضریب هوشی کودکان بالاتر برود. به آنها این امکان را میدهد از حواس خود استفاده کنند و به دنبال آن کاوش و کنجکاوی را نیز در آنها تقویت میکند. این مهارتها پایه و اساس رشد فکری و پردازش شناختی در کودکان هستند. بازی همچنین به کودکان انگیزه میدهد که خود را نشان دهند، خلق کنند و تصور و خیال پردازی کنند. بازیهایی که با خلاقیت همراه است به کودکان کمک میکند تا با استفاده از طوفان فکری و پردازش مغز، مهارتهای خود مانند تفکر انتقادی را تقویت کنند.
فواید جسمی
از نظر جسمی، بازی از چند جهت به کودکان، یعنی رشد مهارتهای حرکتی او، کمک میکند. بازی در وهله او کودک را وادار میکند تا حرکت داشته باشد و به این ترتیب به تعادل حرکتی و همچنین تعادل بین اعضای بدن دست پیدا میکنند. همچنین باعث میشود که مواردی مانند سطح انرژی، استقامت، انعطاف پذیری و آگاهی از سلامت بدن نیز در کودک تقویت میشود.
از جمله بازیهای فیزیکی میتوان به دویدن، پرش، شنا، بلوک سازی، رقص، دوچرخه سواری و بالا رفتن از صخره اشاره کرد. (وقتی بازیها و فعالیتهای این چنینی برای کودک خود فراهم میکنید، موارد احتیاطی و ایمنی کودک خود را نیز به خاطر داشته باشید.)
فواید اجتماعی
بازی برای رشد اجتماعی کودک نیز بسیار مهم است، زیرا به کودکان کمک میکند تا نحوه تعامل با دیگران را بیاموزند.
از طریق بازی، کودکان درک درستی از انتظارات و قوانین اجتماعی پیدا میکنند و بازی فرصتهایی را برای اشتراک افکار و عقاید، گوش دادن و سازش برای کودکان فراهم میکند.
فواید احساسی
علاوه بر مزایایی که عنوان کردیم، بازی به کودکان کمک میکند تا احساسات خود را درک و پردازش کنند. کودکان احساسات و مفاهیم جدید خود را از طریق بازی درک میکنند.
به عنوان مثال وقتی کودک در یک بازی میبازد، غم، عصبانیت و اندوه را به صورت یکجا تجربه و درک میکند. بازی همچنین به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک میکند و به آنها کمک میکند تا به رشد هویت و عزت نفس برسند.
عوارض جانبی بازی نکردن
بازی به کودکان کمک میکند تا به افرادی قوی، سالم و مستقل تبدیل شوند. همچنین به آنها از نظر عاطفی کمک میکند و استرس را در آنها کاهش میدهد. با این حال، کمبود بازی میتواند اثرات منفی و طولانی مدت روی کودک شما داشته باشد.
مطالعات نشان میدهد وقتی بچهها فرصت این را ندارند که بازی کنند، بیشتر در معرض مشکلات مربوط به توجه و مشکلات رفتاری قرار دارند. بدون بازی، بچهها این فرصت را ندارند که تخیل خود را گسترش دهند و مهارتهای لازم برای موفقیت در محل کار و زندگی خود را به وجود آورند. کمبود بازی همچنین میتواند رشد اجتماعی و عاطفی را در کودکان متوقف کند.
مطالعهای در سال 2018 توسط AAP، همچنین نشان داد که عدم بازی میتواند استرس را در کودکان افزایش دهد. بازی فعالیتی بیهوده نیست … بلکه فعالیتی برای پرورش و ساخت مغز است. وقتی بازی و داشتن رابطه اجتماعی در کودکان از بین برود، کودک در محیطی قرار میگیرد که استرس در آن رشد او را متوقف میکند.
سخن پایانی
بازی برای کودکان ارزشمند است، بسیار ارزشمند. در حقیقت، نمیتوان فواید بازی را در قالب یک مقاله بیان کرد، چرا که همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم بسیار زیاد مزیت دارد. بنابراین، فرزندتان اگر پسر است با خرید اسباب بازی پسرانه بازی کنید، همچنین با فرزندان خود بدوید، آواز بخوانید و برقصید.